• City of Tacoma QA
  • City of Tacoma Data




Sprague Enhancement Project

Sprague Enhancement Project

Image of Central Neighborhood Sign

Project Description

South Sprague Avenue serves as the gateway to Tacoma’s Central Neighborhood.  The vision for this project came from city council members and a citizen steering committee which included several members of the Central Neighborhood Council.

 

The gateway improvements on South Sprague Avenue include landscape and rain garden bioretention improvements to the Highway 16 off-ramp that enhanced visual buffers to the adjacent residential street to the east, known as residential Sprague.  A new median was constructed on the arterial South Sprague Avenue to provide traffic calming and a new neighborhood gateway sign was also installed. These improvements where completed in the spring of 2013.

 

The residential Sprague improvements are a pilot project designed to reduce localized flooding by utilizing green infrastructure. Environmental Services worked with the Public Works Department to design a roadway that meets the needs of the neighbors on this street and creates an environment that discourages unwanted activities. Our approach reduced the street surface area which also reduces this road’s stormwater impacts on the Thea Foss Waterway. Pervious pavement was constructed in the parking lanes and sidewalk areas. Overflow from these areas is treated by a sand filter. On the west side of the road a bioswale will treat stormwater similar. This phase was completed in the winter of 2014. 

Image of Sprague Avenue Phase 1 Landscape

View the South Sprague Avenue Project Plans

Next Steps for Continued Success

Additional Information

Continued education with the residents along the project will be ongoing, as the project’s visibility reminds residents what impact they have on the stormwater and gives them a vested interest in protecting stormwater.

 

State Standards

The need for state standard specifications is critical to the success of utilizing and requiring pervious pavements. There needs to be more education, testing, and research conducted on the pervious concrete, the permeable ballast and sand filters.

 

Letting Go of Traditional Design

Residential Sprague was reduced in width from 30 feet to 16 feet with a pervious parking lane. This design consideration was inspired by resident concerns with traffic speeds and safety. This approach also reduces stormwater runoff and construction costs.   Curbs are not always necessary for road design. The west side of residential Sprague was designed with a concrete band and transition zone to allow rainwater to sheet flow into bioswales and bioretention.  Both of these approaches were feasible because the west side of the roadway was entirely landscaped area.

 

And Yet Keeping the Belt and Suspenders

All pervious areas should be designed to drain. Low spots even for small contributing areas should be provided with an overflow infiltration gallery or a standard catch basin.

 

Contact

Project Manager
Jessica Knickerbocker

Environmental Services Department

(253) 502-2119
email