
 

                        City of Tacoma 
             Tacoma Power/Generation 

    Mayfield Water System Replacement and Road Realignment 
        RFB Specification No. PG21-0045F 

 
             QUESTIONS and ANSWERS 

 

All interested parties had the opportunity to submit questions in writing by email to Doreen 
Klaaskate. The answers to the questions received are provided below and posted to the City’s 
website at www.TacomaPurchasing.org: Navigate to Current Contracting Opportunities / Public 
Works and Improvements, and then click Questions and Answers for this Specification. This 
information IS NOT considered an addendum. 
Respondents should consider this information when submitting their proposals. 

 

1. Question: Section 16100 3.2.H; Is both a true tape and a pull sting to be pulled into 

the conduits? 

Answer: No, only pull string to be installed into conduits and true tape above conduits 

so upon detection in the future, the respective utility can be identified. 

 

2. Question: Page 9 of C-UG-1100 under proofing the conduit only talks about true 

tape. 

Answer: Page 9 of UG-C-1100 under “prove the Conduit” mentions “silicone-coated 
pull tape”.  Pull tape or pull string shall be installed into the conduits. 

 

3. Question: What radius elbows are required for 2” and less for PVC?  Specs only 

reference 2½” and larger conduit.   What type of material is required for the elbows? 

Answer: 2” conduits shall require a 36” radius elbow and shall be PVC schedule 40 

material. 

 

4. Question: Reference drawing MP4573.  There is a 504-LA vault referenced.  We do 

not see a line item for this vault? 

Answer: There are NO 504-LA vaults proposed for this project.  504-LA vaults have 
been discontinued and replaced with 554 vaults and is reflected in the proposal 
pages.  It was simple error that the reference on this particular drawing sheet was not 

updated.  It should be noted that same vault reference was updated on the match-

line sheet of MP4571. 

 

5. Question: Is a ground wire required for the vaults?  If so, where do we tie into?  The 

drawings do not reference this ground wire? 

Answer: No, there is no ground wire required for vaults at this time.  City crews will 
be installing utilities at a later date and determine which method shall be used at that 

time. 
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6.  Question: Are there any areas that require schedule 80 conduit?  Are there any    

areas that require concrete encased?? 

Answer: There are NO areas on this project that explicitly require schedule 80 PVC 
conduit.  Due to the nature of this underground utility installation project, trench and 
utility conflicts may be encountered and Concrete Density Fill (CDF) may have to be 
used, however it is difficult to foresee all conflicts that may be encountered so 

contractors should include CDF in their bids as a possible contingency. 

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


